Τζεφρευ Λεβετ
•Ο άνθρωπος σημαίνει καρδιά και κατανόηση, η Ελλάδα ανθρωπότητα και ανθρωπισμός [Goethe]
•Είμαστε όλοι Έλληνες. Οι νόμοι, η λογοτεχνία, η θρησκεία και οι τέχνες μας έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα [Shelley]
Στο ξεκίνημα του 2022 το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ (ΠΦΦ) καλεί για μια εκ νέου φαντασία της ζωής (ένα νέο ορισμό της ζωής) αλλά και τον επαναπροσδιορισμό του σκοπού και της σημασίας της σε κάθε στάδιο ανάπτυξης και κατάστασης και την δημιουργία ευεξίας σε κάθε κουλτούρα μέσα από το πρίσμα της αρχαίας Ελλάδας που ήταν η έννοια μιας καλά εκπληρωμένης ζωής, με άλλα λόγια μέσα από το πρίσμα της σοφίας, της λογικής, της ηθικής, της ευθύνης και της υποχρέωσης του καθενός όπως περικλείονται στην κλασική φιλοσοφία.
Στόχος του ΠΦΦ είναι να απομακρύνει την ανθρωπότητα από την επερχόμενη καταστροφή, οδηγώντας την προς ένα λαμπρότερο μέλλον. Στο μέλλον αυτό, η φιλοσοφία και οι κλασικές ιδέες όχι μόνο θα γιορτάζονται κάθε χρόνο αλλά και καθημερινά και επίσης καθολικά. Το ΠΦΦ προτείνει να χρησιμοποιηθούν από όλους και παντού προς όφελος στην υπό εξαφάνιση Γη.
Το ΠΦΦ υποστηρίζει σφοδρά τα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) που έχουν κάνει απίστευτα πράγματα για τον κόσμο των γυναικών, των παιδιών, της εκπαίδευσης, της υγείας για όλους, μια κοινωνία για όλες τις ηλικίες, για βιώσιμη ανάπτυξη και μια κουλτούρα ειρήνης με στόχο την παγκόσμια εξάλειψη του πολέμου. Η εφαρμογή της ξεχασμένης ανθρώπινης ασφάλειας των ΗΕ που στόχευε στην προστασία των αμάχων στο έλεος των δικών τους κυβερνήσεων είναι πιο πολύ από ποτέ, αναγκαία. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης συνεχίζουν να αποδυναμώνονται.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αρκετή δύναμη για να αντιστέκονται γρήγορα απέναντι στις προκλήσεις των ισχυρών. Επίσης σπάνια ηγούνται με έμπνευση αλλά θα πρέπει να κάνουν τη διαφορά εάν θέλουν να διατηρήσουν την υπόληψή τους. Ο Ban K’moon , προκάτοχος του António Guterres και που εθεωρείτο ασήμαντος από πολλούς, μπορεί να διατηρήσει το κύρος του σαν ένας αριστοκράτης της γης, υπό τον όρο όμως να επιστρέψει στην παγκόσμια κοινότητα των Πολιτών της Γης αλλά και στην κλασική φιλοσοφία.
Στα επιτεύγματα των Ηνωμένων Εθνών μόνο μια φορά και προσωρινά δόθηκε στη φιλοσοφία η σημασία που της αρμόζει και αυτό στις ημέρες του Ban K’moon. Η εφαρμογή της φιλοσοφίας τότε έφθασε τόσο κοντά όσο σήμερα το ρολόι του Doomsday πλησιάζει στα μεσάνυχτα. Είναι ευκολότερο να συναντήσετε επιχειρηματίες και να ακούσετε συζητήσεις για κάποιο επιχειρηματικό μοντέλο από το να βρείτε έναν κλασικό φιλόσοφο και να ακούσετε κάτι για την παγκόσμια ιθαγένεια.
Η δύναμη της φιλοσοφίας είναι ένα αχρησιμοποίητο όργανο-εργαλείο στη λήψη αποφάσεων ακόμη και στα επιμελητήρια της διεθνούς κοινότητας καθώς εκδίδονται ψηφίσματα προκειμένου να τραβούν τον κόσμο πίσω από το χείλος του γκρεμού που βρίσκεται. Η Irina Bokova, πρώην Γενική Γραμματέας της UNESCO κάποτε είπε ότι η φιλοσοφία προσδίδει ταπεινοφροσύνη ενώ η διάδοχός της Audrey Azoulay είπε ότι η φιλοσοφία είναι ένα προπύργιο ενάντια στη στενότητα απόψεων και μυαλών, ενώ όσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη για φιλοσοφία. Σήμερα όμως η UNESCO δεν ανταποκρίνεται στο ΠΦΦ παρόλο που η Irina Bokova έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυσή του στην Αθήνα, το 2009.
Κανείς δεν κάνει αρκετά ώστε να κάνει τον κόσμο και τους κατοίκους του πιο ασφαλείς προστατεύοντας τους από τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου και με υβριδικά μέσα και από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής ή διασφαλίζοντας ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης ΔΕΝ θα κατακλυστούν από την αρνητική πλευρά της. Στην Ελλάδα η φωνή μας είναι μικρή και κλειστή. Οι εκκλήσεις μας μπαίνουν στο ράφι. Γιατί άραγε;
Οι θεσμοί της Ελλάδας δεν είναι τόσο αυτόνομοι όσο θα έπρεπε, ενώ τα πολιτικά κόμματα απαιτούν φόρο τιμής. Το κράτος τους αντιμετωπίζει με την τακτική μια στο καρφί μια στο πέταλο. Ενώ υπάρχουν διαχρονικά τόσοι ιατροί στο Κοινοβούλιο, δεν υπάρχει μια Εθνική Πολιτική Υγείας που θα δίνεται σε ετήσια Έκθεση σχετικά με την Υγεία του Έθνους. Αξιοπερίεργο είναι που δεν εφαρμόσθηκαν διάφορες προτάσεις για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Δημόσια Υγεία. Η Ευρώπη έχει απόλυτη επίγνωση της υπερβολικής επιβάρυνσης που τα μέτρα λιτότητας έχουν προκαλέσει στην Ελλάδα και γνωρίζει ότι η επένδυση στη Δημόσια Υγεία φέρνει πλούσια σοδειά. Η Ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τη διατήρηση και πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων εκ μέρους της. Έχει ήδη καταψηφίσει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2019 που ήθελε την υιοθέτηση ειδικής συνθήκης για την απαγόρευσή τους.
Μια τέτοια επένδυση σύμφωνα με την πρόταση του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ θα είναι προς όφελος της εκπαίδευσης, ειδικά για τα παιδιά και τους νέους, γιατί θα λειτουργεί όπως ένας ισχυρός ελκτικός μαγνήτης για να συγκρατεί το σημαντικό ταλέντο ή να το φέρνει πίσω, λειτουργώντας πιθανά ως βαλβίδα απελευθέρωσης δυνάμεων και αποφυγής όλων των τάσεων για εξτρεμισμό. Η εφαρμοσμένη κλασική φιλοσοφία μπορεί να αποκαταστήσει τη μειωμένη αυτονομία στους θεσμούς της και μπορεί να λειτουργήσει ως όχημα ανθρωπισμού και αντίδοτο στην απόγνωση. Θα οδηγήσει σε περισσότερες ζωές με νόημα. Και συμφωνώ με την ελπίδα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ότι τα παιδιά μας ρωτώντας κάποτε , τι είναι πόλεμος, , θα γνωρίσουν τη φιλοσοφία. Τονίζω ότι τίποτα δεν είναι δυνατό χωρίς ένα καλά εκπαιδευμένο άνθρωπο και δεν είναι επίσης εφικτό χωρίς τους ανεξάρτητους θεσμούς ενώ η πρόληψη λειτουργεί μόνο με τη δημοκρατία. Η νεολαία φωνάζει, φτάνει! Υπάρχει μόνο μια φυλή η ανθρώπινη φυλή. Βλέπει υψηλές παλίρροιες προσφύγων και πείνα παντού και ξέρει ότι ο κόσμος της μπορεί να καταρρεύσει ξαφνικά. Ποιος ακούει;
Το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ εύχεται ανοδική πορεία της Ελλάδας υπογραμμίζοντας το καταλυτικό ρόλο της φιλοσοφίας. Τονίζει ότι η Ελλάδα έχει περιορισμένο γεωπολιτικό χώρο για επιρροή και ελιγμούς, αλλά ένα πλούσιο βαθμό ελευθερίας που βασίζεται στην κλασική Ελλάδα η οποία έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στον κόσμο. Στους συναδέλφους μου εύχομαι ένα φιλοσοφικό 2022 γεμάτο υγεία και όσον το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.
---------------------
PS 1 Σας λέω άλλη μια φορά, μην αγνοείτε τη φυτρωμένη δόξα που βρίσκεται εκεί, μείνετε ακόμα σε καραντίνα, ο κορωνοϊός δεν είναι για διασκέδαση. Προσέξετε τους αγαπημένους σας, παίρνετε θάρρος απ’ τα λόγια του βραβευμένου με Nobel ποιητή, λίγο ακόμα και θα δούμε, aμυγδαλιές ανθισμένες, μάρμαρα που λάμπουν στον ήλιο. [JL, Ode to COVID]
PS 2. Η νεολαία θα κάνει δέκα χιλιάδες μίλια για να βρει χαμόγελα της Μητέρας Γης, Μια μητέρα περισσότερα, για να απαλύνει το κλάμα του μωρού, αλλά όπως λιώνουν τα βράχια αγαπητές και αγαπητοί , ας πιούμε το φλιτζάνι μας της καλοσύνης για χάρη του Auld Lang Syne.[JL, Blunder on the Clyde]
PS 3. "Πυρίτιδα: αρνούμαι να εκραγώ